Peter Timmer

Peter Timmer

Alhoewel ik niet per se fotograaf wilde worden, startte ik in 2009 met de opleiding Fotografie in Zwolle. Fotografievaardigheden, dacht ik toen, daar profiteer je de rest van je leven van. Bovendien leek het een geschikte opleiding om mijn nieuwsgierigheid te ventileren.

De verwachte charme van fotografie bleef uit. Het tweede jaar liep ik een teleurstellende stage. Veel verder dan het bewerken van foto’s kwam ik niet. Toen ik hoorde dat ik bleef zitten, sloeg de twijfel toe: doorgaan of stoppen? Ik ging door. Ik wilde hoe dan ook de opleiding afronden en mezelf bewijzen.

„Fotografie is meer dan het schieten van mooie plaatjes"

Dat fotografie veel meer is dan het schieten van mooie plaatjes, ontdekte ik in het derde jaar (2012-2013) tijdens mijn stage bij RG Fotowerk. Ron Greve was destijds gevestigd in een historisch pand in de Fratersteeg in Zwolle. Een inspirerende omgeving met metershoge plafonds en schilderijen van onder andere Herman Brood. We hadden tijdens het sollicitatiegesprek direct een klik: allebei open, eerlijk en afkomstig uit Drenthe.

Ron nam me overal mee naartoe, liet mij assisteren bij fotoshoots en gaf tips over belichting. Het allerbelangrijkste wat hij me leerde was een andere manier van kijken naar fotografie. “Een mooi plaatje is niet voldoende. Een foto moet iets vertellen, er moet een verhaal achter zitten”, vertelde hij. Ik ontdekte toen een diepere laag van fotografie. Mijn waardering en respect voor het vak groeide.

„Iedereen is een held in iemands ogen"

Deze nieuwe kijk op fotografie bracht ik in de praktijk tijdens mijn afstudeeropdracht ‘helden’ in 2013. Terwijl ik de betekenis van een held onderzocht, ontdekte ik dat iedereen een held is in iemands ogen. Een muzikant met zijn muziek, een graffiti-artist met zijn kunst en een barman met zijn luister- en verteltalent. Alle drie portretteerde ik op een heroïsche manier in hun natuurlijke omgeving. Zonder hun gezicht te tonen. Het draaide niet om hen, maar om wat zij als barman, muzikant en graffiti-artist voor anderen betekenen.

Met Peter Timmer Fotografie verdiep ik mij in de persoon of het object dat ik voor de lens heb. Een foto wordt namelijk pas een mooi plaatje als het een verhaal vertelt en jou als kijker ’t juiste gevoel geeft.

Peter Timmer Februari 2015

Tel: +31 (0) 6 25 44 19 42

Contact